Tip: laat je navigatie meegroeien met je website

  • 14 augustus 2018

Bij het ontwerp van je website, is er goed nagedacht over de navigatiestructuur. Maar dat wil niet zeggen dat je navigatie daarom niet meer kan veranderen. Een website is niet af zodra ze gelanceerd wordt, ze evolueert mee met je bedrijf of organisatie. Bepaalde pagina’s worden verwijderd en er komt ook nieuwe inhoud bij door nieuwe of wijzigende verantwoordelijkheden. Ook uit analyse via Google Analytics kan blijken dat bijsturing in de navigatie nodig is.

Weet jij hoe eenvoudig het is om de navigatiestructuur van jouw Paddle website aan te passen? Dat leggen we je hieronder stap voor stap even uit!

Een pagina in de navigatie plaatsen

Wanneer je een nieuwe pagina aanmaakt, kan je onder “Pagina-inhoud en opties” aangeven of de pagina al dan niet in de navigatie moet geplaatst worden. Je kan daar ook de titel van het menu item ingeven en aanduiden in welk navigatiemenu je pagina moet komen.

Plaats je pagina in de navigatie

Daarna ga je naar het tabblad “Structuur” en kies je voor “Navigatie”. Daar staan de verschillende navigatiemenu’s vermeld:

  • Hoofdnavigatie: hoofdmenu op je website
  • Footernavigatie: het menu helemaal onderaan in de footer van je website
  • Topnavigatie: deze navigatie staat helemaal rechts bovenaan. Hier staan vaak sociale media koppelingen en een link naar de contactpagina.
  • Disclaimer menu: dit menu staat nog onder de footernavigatie. Het wordt nu minder gebruikt - vroeger diende het vooral om de privacy disclaimer en cookie statement in te plaatsen.

De hoofdnavigatie aanpassen

Onder “Hoofdnavigatie” vind je dus het overzicht van jouw hoofdmenu: de paginatitel, de URL, het type pagina en de status van de pagina. Om een pagina te verplaatsen, klik je op de pijltjes links van de paginatitel en versleep je de pagina naar de nieuwe plaats. Zo eenvoudig is het!

Hoofdnavigatie aanpassen

Helemaal rechts vind je een aantal mogelijke acties:

  • Als je op het oogje klikt, kan je de desbetreffende pagina visualiseren en zien hoe die eruitziet voor bezoekers.
  • Het prullenbak-icoontje verwijdert het menu item uit de navigatie. De pagina zelf wordt niet verwijderd, enkel de link in je navigatie.
  • Om het menu item aan te passen, klik je op het bewerken icoontje. De naam en link kan je wijzigen en je kan ook een beschrijving toevoegen. In de beschrijving zet je best wat er gebeurt als je erop klikt: naar welke pagina wordt je gestuurd. Dat is interessant voor de toegankelijkheid van je website, want screenreaders gebruiken dit om mensen met een visuele beperking uitleg te geven over je navigatiemenu.

Wil je meer weten over de navigatiemogelijkheden? Contacteer ons!