De nieuwe website van de gemeente Destelbergen met oog voor de burger

De website van de gemeente Destelbergen gebouwd in het Paddle CMS Platform

In gesprek met Elaine Vandewalle en Lieven De Bosscher, Deskundigen Communicatie bij gemeente Destelbergen

De website van Destelbergen is gemigreerd van het Kanooh CMS Platform naar het nieuwe Paddle CMS Platform in Drupal 9. Hoe verliep het traject? 


We zijn meteen gestart met het opstellen van een planning en de opmaak van een plan van aanpak. Daarna zijn de productpagina’s overgezet. Hier merkten we meteen een eerste grote verbetering in het nieuwe Paddle CMS Platform.

Vervolgens hebben we intern onze eigen website onder de loep genomen met telkens de burger in ons achterhoofd. We konden voorbeelden uit de Paddle community raadplegen en ideeën sprokkelen van andere lokale besturen.

We hebben behouden wat goed was en brachten wijzigingen aan waar nodig, telkens met de websitebezoeker als uitgangspunt. De structuur is daarnaast opgefrist per thema. Dat zorgt voor een betere logica tijdens het navigeren doorheen de website. We werden bij elke stap perfect bijgestaan door projectmanager Naomi. De uitstekende persoonlijke begeleiding gaf bovendien veel motivatie om het project goed af te ronden en de deadline samen te halen. 

 

Website Destelbergen.be

 

Zijn er positieve verschillen op te merken wanneer jullie het nieuwe CMS Platform gebruiken?

Jazeker, we zien een verbetering bij productpagina’s en daarnaast ook in de logische interface. Het was in het begin een beetje zoeken maar naarmate ik met het CMS werkte werd de logische indeling van de interface duidelijk, zegt Elaine. Voor Lieven was het meteen duidelijk dat je sneller kan werken met het nieuwe Paddle CMS Platform. “De eenvoudige interface zorgt ervoor dat je nog veel sneller kan werken in het nieuwe Paddle CMS Platform. Het is overzichtelijker en het gaat sneller.” 

 

Website Destelbergen.be

 

Ten opzichte van de website in het Kanooh CMS Platform ziet de website er anders uit. Hoe kwam de vernieuwing tot stand?

We herbekeken de homepagina en brachten wijzigingen aan in de structuur. De zoekfunctie moest meer in het oog springen en de website moest volledig toegankelijk (WCAG 2.1) zijn. Door de migratie naar het nieuwe Paddle CMS Platform hebben we de website volledig geoptimaliseerd. Dat komt ons en natuurlijk ook de burger ten goede. 

 

Website Destelbergen.be

 

Welke module of koppeling in het Paddle CMS Platform zorgt voor de meeste tijdwinst?

De koppeling met onze mobiele applicatie (Onze StadApp) waarin contactgegevens, openingsuren en nieuwsberichten automatisch worden geüpdatet. 

 

Hoe ervaren jullie de persoonlijke begeleiding en ondersteuning?

Om vlot aan de slag te kunnen gaan, woonden we in totaal drie opleidingen bij: CMS en webformulieren. Deze opleidingen waren hands-on met oefeningen om de werkwijze goed onder de knie te krijgen. De projectmanager stond tijdens het project altijd klaar om onze vragen te beantwoorden. Daarnaast kunnen we altijd rekenen op de helpdesk en gebruikmaken van een uitgebreide handleiding. Die houvast is voor ons een ontzettende meerwaarde.