De nieuwe website van de Gemeente Denderleeuw: het verhaal

  • 10 februari 2021

“Je voelt dat er geluisterd wordt, je staat er niet alleen voor en je kan altijd nieuwe mogelijkheden bespreken.”  Joeri Bombeke - Diensthoofd Communicatie & ICT bij de gemeente Denderleeuw


Waarom een nieuwe gemeentelijke website voor de gemeente Denderleeuw?


Een website is altijd in beweging en wordt uiteraard continu aangepast en verbeterd. Maar deze keer was een grote sprong noodzakelijk om ook op technologisch vlak even bij te benen en het gebruiksgemak te verbeteren. Enerzijds werd de vorige website niet meer ondersteund en anderzijds moesten we vernieuwen in het kader van toegankelijkheid (WCAG) en mobiel vriendelijkheid.

Het nieuwe Paddle CMS Platform biedt ook extra opmaakmogelijkheden. En dat merk je aan het frisse design, de mooie overzichts- of projectpagina’s en de geslaagde integraties zoals de UiT-agenda en onze online afspraken module.
 
Bovendien zetten we als bestuur hard in op digitale dienstverlening. De nieuwe website is ‘ons digitaal gemeentehuis’ dat 24/7 open is. De burger kan er op elk moment van de dag, thuis of onderweg, vanop verschillende toestellen, makkelijk terecht voor alle informatie en heel wat online diensten: allerlei attesten, documenten, premies en vergunningen aanvragen of online afleveren, een afspraak maken voor een bezoek aan onze diensten, meldingen doorgeven, online inschrijvingen, enzovoort. Alle deze online dienstverlening is ook nog eens apart verzameld in het digitaal loket.


Hoe ervaar je het gebruiksgemak van het nieuwe Paddle CMS Platform?


In het begin was ik wat overdonderd door de nieuwigheden, maar na een tijdje begon ik te spelen met de verschillende mogelijkheden. We kregen van de projectmanager Shana suggesties en de nodige opleidingen om ons wegwijs te maken in het Paddle CMS Platform. Op die manier konden we zelf aan de slag. De mogelijkheden in het nieuwe Paddle CMS Platform in Drupal 9 zijn ruim: van webformulieren tot de editor.


“De mogelijkheden in het nieuwe Paddle CMS Platform in Drupal 9 zijn ruim: van webformulieren tot de editor.” Joeri Bombeke - Diensthoofd Communicatie & ICT bij de gemeente Denderleeuw


Door de vele mogelijkheden zie je ook snel andere manieren om grote hoeveelheden informatie te presenteren. Een lokaal bestuur heeft een enorme hoeveelheid taken en dienstverleningen, in uiteenlopende domeinen. Net zoals het in het ‘echte’ gemeentehuis belangrijk is om makkelijk je weg te vinden naar het juiste loket of de bevoegde dienst, is dat uiteraard ook het geval op de gemeentelijke website.

Was er nog andere vorm van persoonlijke begeleiding en ondersteuning naast de opleidingen?


Jazeker, we werden bijgestaan door projectmanager Shana. De ondersteuning zorgt ervoor dat je kan blijven evolueren in de juiste richting. Het was fijn om persoonlijk begeleiding te hebben met iemand die luistert en meedenkt. De ondersteuning is uitstekend. Er is een goede balans tussen de menselijke en de technische kant van dit proces. Je voelt dat er geluisterd wordt, je staat er niet alleen voor en je kan altijd nieuwe mogelijkheden bespreken.


“Het was fijn om persoonlijk begeleiding te hebben met iemand die luistert en meedenkt. De ondersteuning is uitstekend.”  Joeri Bombeke - Diensthoofd Communicatie & ICT bij de gemeente Denderleeuw

Wat is de belangrijkste tip die je collega’s wil geven?

Het jaar 2020 was voor de gemeente Denderleeuw heel uitdagend op vlak van IT en de verdere uitbouw van onze digitale dienstverlening, zowel intern als extern. Een cruciaal aspect hierbij was de verdere groei van onze website. Het was van bij de start belangrijk om een website te bouwen in een evoluerend CMS dat blijft groeien. In de Paddle community is het bovendien mogelijk om ideeën door te geven en ontwikkelingskosten te delen.

Maak daarnaast voldoende tijd voor analyse en gebruikersonderzoek van de website en ga ook op zoek naar informatie bij andere collega’s. Dat is een goed startpunt om te weten wat er leeft en een goede basis om de website continu verder te ontwikkelen.


“Het was van bij de start belangrijk om een website te bouwen in een evoluerend CMS dat blijft groeien. In de Paddle community is het bovendien mogelijk om ideeën door te geven en ontwikkelingskosten te delen.” Joeri Bombeke - Diensthoofd Communicatie & ICT bij de gemeente Denderleeuw